Så lyckas undervisning utomhus

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Under en dag på Skansen undervisades Skogen i Skolans regionsamordnare i utomhuspedagogik. Kunskapen sprider de vidare till elever och lärare i grundskolan.

Britta Brügge höll i undervisningen på Skansen. Hon berättade hur man kan fånga elevernas uppmärksamhet med kontraster. Det vill säga genom att byta plats, höja eller sänka rösten och blanda stillsamma övningar med rörliga. Man kan också jobba med ”gnugg-cirklar”.
- När vi ställer oss i en ring bildar vi ett klassrum utan väggar. Beroende på hur nära vi står kan vi förändra utrymmet. I en "gnugg-cirkel" känner vi närheten till varandra och skapar gemenskap. Det underlättar lärandet, förklarade hon.

Annons
Annons

Britta Brügge är lärare på Nationellt centrum för utomhuspedagogik, NCU, på Linköpings universitet.

Läs mer hos Skogen i Skolan

 

Publicerad:
 • Naturvårdsbränning kan gynna skadeinsekt

  I många delar av världen genomförs naturvårdsåtgärder för att öka den biologiska mångfalden. Det vanligaste är naturvårdsbränningar. Men detta kan öka risken för utbrott av skogsskadeinsekter, visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet.
 • Annons
 • Bye bye biodrivmedel från skogen!

  DEBATT Biodrivmedel från ved är fel väg att gå för skogsnäringen. Det kommer inte att bli lönsamt för skogsindustrin eller tillföra något värde för skogsägaren. Däremot innehåller vedens komponenter och dess kemi höga värden för produktion av andra produkter, skriver professor Sten B Nilsson.
 • Får du köplust på skogsmässor?

  Påverkas du av produktutbudet på skogsmässor? Är de bra tillfällen att orientera sig i utbudet av allt från skördare och drönare till stövlar och relaskop? Eller blir du tvärtom överväldigad av alla val och tappar lusten? Svara på Månadens fråga!
 • Annons
 • Trävaruboom ger höjda timmerpriser

  Södra betalar nu 50 kronor mer fastkubikmetern för barrtimmer. Anledningen är den goda efterfrågan på sågade trävaror som spås fortsätta under hösten. Även massavedspriserna höjs.
 • Dyrt pressa priset för skogsvårdstjänst

  Dagens skogsbruk strävar efter att pressa priset på varje steg i beståndsanläggningen istället för att se till helheten. Det leder till ett sämre slutresultat – och en högre totalkostnad. Men det är inte så lätt att bryta mönstret, visar en studie från Skogforsk.
 • Annons