Så lyckas undervisning utomhus

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Under en dag på Skansen undervisades Skogen i Skolans regionsamordnare i utomhuspedagogik. Kunskapen sprider de vidare till elever och lärare i grundskolan.

Britta Brügge höll i undervisningen på Skansen. Hon berättade hur man kan fånga elevernas uppmärksamhet med kontraster. Det vill säga genom att byta plats, höja eller sänka rösten och blanda stillsamma övningar med rörliga. Man kan också jobba med ”gnugg-cirklar”.
- När vi ställer oss i en ring bildar vi ett klassrum utan väggar. Beroende på hur nära vi står kan vi förändra utrymmet. I en "gnugg-cirkel" känner vi närheten till varandra och skapar gemenskap. Det underlättar lärandet, förklarade hon.

Annons
Annons

Britta Brügge är lärare på Nationellt centrum för utomhuspedagogik, NCU, på Linköpings universitet.

Läs mer hos Skogen i Skolan

 

Publicerad:
 • Skogsägarförening ordnar kollo

  Kategorier: skogskollo, Södra
  Under sommaren kommer Södra att arrangera nio olika skogskollon. De vänder sig till mellanstadiebarn som får lära sig mer om skogen och vad skogen kan ge både människa och samhälle.
 • Annons
 • Blivande lärare fick skogsinspiration

  Kategorier: Skogen i Skolan
  Den 9-10 maj deltog 200 förskollärarstudenter i Skogen i Skolans (region Östra Götaland) inspirationsdag i bokskogen i Torup utanför Malmö.
 • Jägmästaren som får högre puls av kossor

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  INSPIRATÖR. Plan A var mjölk­bonde, men plan B förde Martina Dalbrink till skogen i stället och så småningom jobbet som chef för Säker skog.
 • Annons
 • Avtal klart för statliga skogsarbetare

  GS och Skogsstyrelsen har tecknat kollektivavtal för statligt anställda skogsarbetare. De två avtalen, VASA-Skog och VISST-avtalet, gäller från 1 januari 2017.
 • FSC sätter spår i Finland

  Kategorier: FSC, skogsbruk i Finland
  Under de senaste fem åren har andelen FSC-certifierad skog i Finland mer än tredubblats. -Vår rapport visar att FSC verkligen kan bidra till att bevara skogens biologiska mångfald och fungera som ett komplement till lagstiftning i Finland, säger Henrik von Stedingk hos Svenska FSC.
 • Annons