Så blev avverkningen när olika perspektiv fick styra

22 maj 2017 Hur ser det ut när tre olika perspektiv styr planeringen av en avverkning som ska ta hänsyn till en tjäderspelplats? Det ville Skogssällskapet ta reda på. De upplät mark där, förutom de själva, naturvårdsorganisationer och Skogsstyrelsen fick planera varsin del av ett avverkningsområde.

Så blev avverkningen när olika perspektiv fick styra

En avverkning uppdelad i tre områden, med tre olika perspektiv representerade. Alla med hänsyn till tjädern på Skogssällskapets mark utanför Lerum. Här blir artskyddsförordningen omsatt i praktiken, och beräknad i kronor och ören. 

13 september bjuder Skogssällskapet in till en exkursion där området kommer att besökas och den praktiska tillämpningen av artskyddsförordningen kommer att diskuteras ur olika perspektiv. Inför exkursionen beräknas virkesproduktion och ekonomi för de tre områden som avverkats. 

– Vi vill lyfta markägarens perspektiv kopplat till artskyddsförordningen med tjädern som exempel. Vad kostar det egentligen att ha tjäder på sin mark? Det här ska vi diskutera på exkursionen, säger Mattias Berglund, skogsskötselchef, i ett pressmeddelande från Skogssällskapet.

Avverkningen, som har skett på Skogssällskapets fastighet i Lerum, har genomförts enligt tre modeller, för att ta hänsyn till den tjäderspelplats som finns på fastigheten. 

  • En yta, närmast tjäderspelplatsen, har planerats av Sveriges Ornitologiska Förening (SOF), Naturskyddsföreningen och Jordens vänner. Den är cirka tre hektar stor och en typ av blädningsskogsbruk, vilket innebär att man successivt plockar ut mogna träd, med syfte att låta mindre träd få utrymme och ljus att växa. 
  • En yta har planerats av Skogsstyrelsen. Den är cirka fem hektar stor och är en föryngringsavverkning där en skärmställning av tall kombineras med grupper av träd som lämnas orörda. Skärmen ska så småningom avvecklas när föryngringen är säkrad.
  • En yta har planerats av Skogssällskapet. Den är cirka fem hektar stor och har avverkats för att bli en tät skärm av tall som ska ge en naturlig föryngring. Skärmen ska så småningom avvecklas, men sannolikt i två steg. Fler naturvårdsträd än vad som är standard i en avverkning lämnas kvar. 

– I mina ögon är alla tre olika varianter av hyggesfria skötselmodeller. Gemensamt för samtliga ytor är att vi inte har rört något av undervegetationen alls. Vi har lämnat så kallade kjolgranar – med grenar hela vägen ned, och har inte hyggesrensat något, berättar Mattias Berglund. 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb