Rödlistan förändrade skogsbruket

21 november 2016 I dag är naturhänsyn integrerad i det dagliga skogsbruket. Men så har det inte alltid varit. En stor drivkraft till förändring var ”rödlistorna. Det vill säga listor som visade på hur skogslevande arter hotades av dåtidens skogsbruk. Det visar Per Simonssons doktorsavhandling vid SLU.

Rödlistan förändrade skogsbruket

Per Simonsson visar i sin avhandling att naturhänsyn i form av död ved och levande träd på hyggen och i ungskogar har ökat kraftigt sedan 1990-talet.  Döda träd, både stående och liggande, är mycket viktiga för många rödlistade arter. Mängden död ved ökade med 70 procent mellan 1997 och 2007, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Förändringen inleddes på 1970-talet. Då rapporterade forskare att vissa växter och djur kraftigt missgynnades av skogsbruket. Man började upprätta så kallade ”rödlistor” för arter som missgynnades av skogsbrukets metoder.  Listorna har varit ett mycket viktigta verktyg för att ställa krav på ökad naturhänsyn vid avverkning men också på att skydda emr skog.  

Rödlistorna blev därmed en stark drivkraft för utvecklingen av naturvårdsarbetet i skogen. I slutet av 1980-talet började skogsbruket att utbilda sin oersonal i generell naturhänsyn.

Miljörörelsen ansåg att förändringarna på 80-talet var för små och sökte stöd hos utländska köpare av skogsprodukter för ökat hänsynstagande.  Detta tillsammans med breda utbildningskampanjer och en ny skogsvårdslag 1994 kom ett genombrott för naturhänsyn vid avverkning. Det resulterade också i ett internationellt certifieringssystem. Där specificerades  krav på olika typer av naturhänsyn vid avverkning men också på att markägarna frivilligt ska skydda minst 5 procent av sin skog genom  ”frivilliga avsättningar”.

Per Simonsson har också jämfört skogsbolagens frivilliga avsättningar i norra Sverige  med lagligt skyddade naturreservat och vanlig produktionsskog i samma landsända.  Studien visar att där finns inte mindre än 35 000 skogsområden som är frivilligt skyddade,  ett viktigt komplement till befintliga reservat. Naturreservaten finns framför allt utmed fjällkedjan och består till stor del av lågproduktiva skogar med hög ålder. De har mer död ved och grova träd än de frivilliga avsättningarna. De  senare är mer jämt fördelade mellan inland och kust och är betydligt mer virkesrika och är mer produktiva än naturreservaten. De innehåller också betydligt mer asp och sälg än naturreservaten. Både de frivilliga avsättningarna och reservaten utgörs till stor del av granskogar medan produktionsskogarna till största delen är tallskogar.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb