Rekreation och ved viktigare än pengar

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Vedeldning, elda med ved
Fotograf: Stefan Örtenblad/SkogenBild
För utbor är möjligheten att ägna sig åt friluftsliv och rekreation viktigare än allt annat. Och vedeldning slår intresset för att sälja timmer.

Efter rekreationen värderas möjligheten att ta ved och virke för husbehov och bevara en skogsbrukartradition högst. Först därefter kommer skogsinkomster, konstaterar Christina Berlin Fakta Skog 11/2006.

— Skogsägareföreningarnas uttalade mål att värna om skogsägarnas ekonomiska intressen kan därför kompletteras i syfte att bättre tillgodose samtliga medlemmars intresse, menar hon.

Skogsägarnas syn på vad som är viktigt på fastigheten skiljer sig åt mellan åbor, som bor på sin fastighet, och utbor. För de åboende skogsägarna är det betydelsefullt att kunna bo på fastigheten och att kunna elda med ved och använda virke för husbehov.

Läs mer »

Läs massor med tips om vedeldning här!

Publicerad:
 • Virkesförrådet fortsätter att öka

  Tillväxten i de svenska skogarna håller i sig och virkesförrådet fortsätter att öka enligt ny statistik från SLU.
 • Karl Hedin fick stipendium

  Karl Hedin är mottagare av Sveriges Häradsallmänningsförbunds stipendium 2016. Han prisas för det mervärde som hans bolag Karl Hedin AB skapar för skogsägare men även för hans insatser vid den stora skogsbranden i Västmanland.
 • Annons
 • Han förstår trädet med matematik

  Varför är träden långsmala i norra Sverige men inte i Amazonas? Med hjälp av matematiska modeller kan vi öka förståelsen för hur växter och träd växer och hur de reagerar på miljöförändringar. Beräkningsmatematiker Magnus Lindh har lagt fram en avhandling i ämnet.
 • Annons
 • De vill se brinnande träintresse

  Deromekoncernen är nästan ständigt på jakt efter nya medarbetare. Inom det närmaste året räknar de med att anställa ett 20-tal personer med skogs- eller träutbildning. För att få rätt kompetens samarbetar de med skolorna.
 • ”Allt i skogen kan göras bättre”

  DEBATT Sedan jag kom till Skogsstyrelsen har jag upprepat budskapet att ”allt vi idag gör i skogen kan göras bättre”. Det kan låta lite klyschigt, men det är verkligen så jag ser det. Häromdagen såg jag ett exempel på hur sälg, som har så stor betydelse för den biologiska mångfalden, hade kunnat gynnas bättre vid röjning, skriver Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, i sin blogg.