Rekordhöga skogspriser i söder

18 augusti 2016 Priset på skogsmark har fortsatt att stiga i södra Sverige under det första halvåret 2016. Men i mellersta och norra Sverige har prisbilden dämpats, enligt LRF Konsult.

Rekordhöga skogspriser i söder

Prisskillnaden mellan norra och södra Sverige har har aldrig varit så stor. För 3 miljoner kronor  får man idag i norra Sverige i genomsnitt 129 hektar skog med en virkesvolym om 12,400 m³sk. För 3 miljoner kronor i södra Sverige får man endast 35 hektar med en virkesvolym om 5100 m³sk.

– Det är en anmärkningsvärt stor skillnad. Det bor fler människor på mindre yta i södra Sverige och när utbudet blir lägre så som det varit en tid men efterfrågan fortfarande är stor; då stiger priset, säger Markus Helin i ett pressmeddelande från LRF Konsult.

Ett faktum är också att andelen produktiv skogsmarksareal med gran är högre i Götaland jämfört med i norra Sverige.  Eftersom priset för gran har ökat har den genomsnittlige skogsägaren i södra Sverige fått bättre betalt för sin råvara och därmed blir marknaden beredd att betala ett högre pris.

För riket som helhet har prisstegringen bromsat in och genomsnittspriset för skogsmark sjönk med måttliga 2 kr/m³sk (skogskubikmeter) till 387 kr/m³sk enligt LRF Konsults statistik. Det motsvarar en nedgång med 0.5 % avseende första halvåret 2016. 

I södra Sverige fortsatte priset för skogsmark att stiga till en genomsnittlig nivå om 586 kr/m³sk. Det är en ökning med 3,5 % jämfört med helåret 2015.

Det innebär att skogsmark i södra Sverige återigen noterat all time high, med det högsta priset som uppmätts i södra Sverige sedan LRF Konsult startade sina mätningar 1995. 

Efter föregående års kraftiga uppgång i mellersta Sverige har priset första halvåret 2016 sjunkit med 3.6 % till 392 kr/m³sk.

Prisuppgången i norra Sverige som tog fart framförallt andra halvåret 2015 har för tillfället avstannat. Priset för skogsmark sjönk första halvåret 2016 med 2.4 % till 243 kr/ m³sk.

Sammantaget är LRF Konsults bedömning att marknaden för skogsmark kommer att vara fortsatt stabil under resterande del av 2016 med prisnivåer i nivå med dagens.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb