PROGRAMCHEF.

Programchef med känsla för samverkan – och blåbär

9 januari 2017 Till sommaren övergår forskningsprogrammet Future Forests till att bli ett nav för framtidsforskning om skogen. Annika Nordin ser tillbaka – och framåt.

TEMA / SKOGENS FOLK. Annika Nordin vet det mesta om blåbärsris, är kruktväxtfanatiker och professor och leder sedan 2010 Sveriges ­största tvärvetenskapliga skogsforskningsprogram. 
Här skulle bland annat skogsforskare, statsvetare och historiker för­söka svara på hur skogen bäst ska nyttjas.

Annika NordinAnnika Nordin ser inga tecken på skogliga avtryck i sina barn. ”Jag kanske avskräckte dem när de var små genom att släpa ut dem för ofta i skogen.”

När hon tog över chefsskapet ­stuvade Annika Nordin om en del i programmet för att skapa bättre samarbeten mellan forskare från olika ­discipliner. Hon har också själv aktivt deltagit i flera olika forskningsgrupper och hon ­lärde sig att samarbeten mellan ­olika kompetenser kännetecknas av en viss gång.
– Det bästa visade sig oftast att vara att sätta upp en över­gripande problemställning som rymde olika kompetenser. Man lärde sig att när man väl fått saker på plats hamnade alla ofta i ett läge av uppgivenhet. 

– För att alla skulle förstå varandra blev allt så allmän­giltigt och trivialt att man ibland bara ville ge upp. Men i själva verket hade vi då kommit till den riktiga starten, det var nu som man kunde börja gå på ­djupet och skapa något nytt, säger hon.
Future Forests handlar mycket om hur olika intressen ska samsas i skogen. Det är som bekant särskilt aktuellt i bioekonomins tidevarv när allt fler vill ha ut mer av skogen. 
Annika Nordin vill inte säga hur hon ­tycker att prioriteringarna ska göras.
– Jag har lärt mig att inte ha någon färdig lösning eller åsikt om ett visst problem utan låter mig sköljas med av vågen av kunskap, säger hon.
Men hon har en uttalad åsikt som står fast.
– Jag tycker inte om när ­skogen Disney-fieras. När det skrivs böcker om att träden har känslor och medvetet hjälper varandra, då blir jag irriterad. Den här typen av historier får lätt spridning, men det är en syn på naturen som inte stämmer överens med min naturvetenskapliga skolning.

Annika Nordin kallar sig ”nördig naturvetare”. Hon älskar och förstår sig på det naturvetenskapliga sättet att tänka. 
Sådan var hon redan i unga år, men då fick hon utforska naturvetenskapen på egen hand. 
I hennes familj fanns varken jägmästare eller akademiker. Annika Nordin växte upp på ett lantbruk i Medelpad.
– Det var en väldigt idyllisk uppväxt med 20 mjölkkor och en hel del katter, säger hon.
Det gick bra för henne i ­skolan och hon valde naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Det gick lätt. Efter gymnasiet ville hon studera miljöfrågor, kanske som civilingenjör. Att det fanns en skoglig högskole­utbildning visste hon inte, men av en slump träffade hon en lärare från Skogshögskolan som fick henne att söka dit.

Även på Skogis gick det ganska lätt. Det var först när botaniken kom på schemat som hon kunde ”djupdyka och utmana sig själv” och det var just inom växt­fysiologi i boreala skogar som hon senare forskade och ­doktorerade.
Future Forests första fas inleddes 2009, den andra 2012 och programmet går vid slutet av 2016 i mål i sin nuvarande form. 
Under 2017 övergår det till att bli en av SLU:s så kallade framtidsplattformar.

ANNIKA NORDIN
Ålder: 48 år.
Bor: Vindeln utanför Umeå.
Familj: Man, två barn på 15 och 12 år och hästar.
Titel: Jägmästare, doktor i växt­fysiologi. 
Bakgrund: Har forskat om hur ­kvävetillgången styr vegetations­dynamik och tillväxt i boreala skogar. ” Vet det mesta om blåbärsris.” Blev 2009 professor i skoglig ekofysiologi vid SLU. Sedan 2010 programchef på Future Forests.
Gör just nu: Skriver en bok tillsammans med idéhistorikern Erland Mårald och Camilla Sandström, biträdande programchef för Future Forests om bland annat hur man kan skapa bättre förutsättningar för skogens alla intressenter att samarbeta. 
Gör på fritiden: Följer med dottern på hästevenemang och sonen på e-sport (dataspelstävlingar). Älskar att på egen hand frigå i skogen.
Nördintresse: Krukväxter. ”Mina barn släpar mig förbi blomaffärer, annars fastnar jag”. 

SKOGEN 12/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb