Nya råd ska minska stormskador

5 november 2015 Södra går ut med nya skötselinstruktioner för att minska framtida stormskador på skogen. Gallring vid lägre höjd och tidigare slutavverkning av grandominerade bestånd är två viktiga förändringar.

Nya råd ska minska stormskador

Genomtänkta åtgärder för att skapa stabilitet i skogen minskar risken för stormskador. Det gäller exempelvis att röja i rätt tid och till ett lagom tätt skogsbestånd. Att genomföra första gallringen i tid är också avgörande för beståndets kommande stormfasthet.

– Om gallringen i ett grandominerat bestånd påbörjas när träden är 12-14 meter höga, slutförs när de är 20-22 meter höga och om man gallrar bort högst 30-35 procent av grundytan, minskar risken för att beståndet senare ska drabbas av stormskador, säger Södras skogschef Göran Örlander, i ett pressmeddelande.

–Direkt efter genomförd gallring försämras de kvarvarande trädens stabilitet, men på lite längre sikt förbättras den. Södras syn är att gallring är en åtgärd som bör utföras för att öka skogens värde och kan ske utan större risker för stormskador. Man bör dock inte gallra äldre, högvuxen skog eftersom stormriskerna då är stora och det tar mycket längre tid för den än för en yngre skog att stabilisera sig.

Den högsta risken för stormskador finns i exponerade lägen som exempelvis sluttningar mot väster och i anslutning till sjöar och åkrar. Man bör därför vara försiktig med att gallra kantzoner, och aldrig gallra i dem när träden har blivit höga. Man bör också tänka på att inte gallra många bestånd vid samma tidpunkt.

Eftersom de flesta stormarna kommer efter lövfällningen får man flest stormskador på skog som är gammal och hög och består av barrträd. Stormar under sommartid är relativt ovanliga, men kan ge svåra skador också i lövskog.

–För att minska stormskadornas omfattning rekommenderar vi nu att slutavverkning av grandominerade bestånd sker 10-15 år tidigare än vad vi rekommenderade före stormen Gudrun, det vill säga senast vid 26-28 meters höjd.

I arbetet med att minska stormskador på skogen skaffar Södra kontinuerligt ny kunskap och utvecklar nya metoder och tekniker inom en rad områden.

– Vi jobbar bland annat med att utveckla skogsskötseln, till exempel genom att hindra spridning av rotröta och minska markskador. Detta tillsammans med utveckling av nytt odlingsmaterial, som bland annat ger mer symmetriska rotsystem, kommer att ge mer stormtåliga träd i framtiden, säger Göran Örlander.

KL
 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb