Hon ska ena skogens intressen

1 februari 2016 Dialog och samsyn är nyckelord för Agnetha Alriksson i det nationella skogsprogrammet. Många viljor ska enas och forma morgondagens skogspolitik tillsammans.

Agneta AlrikssonAgneta Alriksson är projektledare för det nationella skogsprogrammet.
Foto: Cecilia Tollefeldt

Nationella skogsprogrammet är ett långsiktigt strategiskt arbete som startats av regeringen som ska pågå över mandat­perioder och parti­gränser. Syftet är att optimera skogens möjligheter att bidra till en hållbar utveckling av det svenska samhället.
Representanter för alla skogsintressen deltar i arbetsgrupper och det finns ett programråd som fungerar som en rådgivande kommitté åt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Det praktiska arbetet drivs på av Näringsdepartementets enhet för skog och klimat. Kanslirådet Agnetha Alriksson är projekt­ledare för hela programmet.
– Det är en förmån och väldigt spännande att få träffa alla intressenter, diskutera möjligheterna och höra alla perspektiv i hela värdekedjan, säger hon.
Vilken skillnad ska skogsprogrammet göra?
– Att lyfta fram skogen och visa att vi ständigt förbättrar vårt arbete med att ta vara på skogens möjligheter, säger Agnetha Alriksson.

Hon betonar att dialogen mellan deltagarna är viktig.
– Det handlar om att ta vara på möjligheter och utmaningar, att vända och vrida på olika ­problemställningar och skapa en ökad samsyn. Ur både ett nationellt och internationellt perspektiv handlar det om att man lyfter fram skogen.
Det finns flera andra länder som har liknande program, bland annat ­Österrike och ­Finland.
– Det är ett arbetssätt som gör att man också kan ­jämföra Sveriges skogspolitik med andra länders arbete och visioner för ­skogen.

Tanken är att programmet ska vara färdigt 2017. Under förra året tog arbetsgrupperna fram underlag och ytterligare aktiviteter planeras under våren, men vilka är ännu inte helt klart.
Det finns möjligheter att komma med synpunkter även om man inte sitter med i en arbetsgrupp eller programråd.
– Vi jobbar för att få in så många perspektiv som vi bara kan. Det går att skicka in synpunkter till vår brevlåda eller vara med på någon regionalt möte. Det är väldigt intressant med den här breda dialogen och vi ser fram mot alla inspel, säger Agnetha Alriksson.

I arbetsgrupperna sitter personer med många skilda intressen.
Hur ser förutsättningarna ut för att de ska kunna komma överens?
– Det är klart att det finns ­olika perspektiv. Det handlar om frågor som redan cirkulerar
i dagens skogssamhälle, till exempel kring produktion och miljö och hur man kan skapa
fler arbetstillfällen och intresse för skogen.
– Det är förstås en utmaning att försöka komma så långt i samsyn som man kan i olika ­frågor, men jag har full tillförsikt till att alla vill försöka hitta framkomliga vägar.

SKOGEN 1/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb