Han får naturskyddspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Leif Öster har fått Naturskyddsföreningen i Dalarnas årliga miljöpris. Han får priset för sitt arbete med ekoturism och hyggesfritt skogsbruk på de egna markerna.

I helgen belönades Leif Öster med Naturskyddsföreningen Dalarnas årliga miljöpris, en så kallad lyckospark. Det skriver Ekoturismföreningen i sitt nyhetsbrev.

Annons
Annons

Mattias Ahlstedt, ordförande för Naturskyddsföreningen Dalarna, motiverade valet av pristagare.

- Vi vill uppmuntra ett mångbruk av skogen, och då är mer natur- och ekoturism något som vi särskilt gillar. När en turismföretagare och tillika skogsägare dessutom väljer att testa och utveckla ett hyggesfritt skogsbruk på de egna markerna tycker vi att det ska belönas.

- Efter vårt val har vi dessutom förstått att Leif Öster är en engagerad föreläsare och debattör för nya alternativa skogsbruksmetoder. En entusiast som syns och hörs på konferenser, med inlägg i stora dagstidningar och med personliga krönikor. Det gjorde ju inte vårt val sämre, sa Mattias Ahlstedt

- Naturskyddsföreningen pratar om biologisk mångfald. Jag pratar om skogsägarens ekonomi, men vi kommer till samma slutsats. Den gamla skogen är värdefull där den står. Turismen är också en viktig exportvara och turister tycker inte om hyggen, kommenterade Leif Öster.

Publicerad:
 • ”Politiken avgör hur mycket skog som skyddas”

  DEBATT. Hur mycket skog som verkligen ska skyddas är för politiken att lösa, skriver Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i en replik i DN. Han konstaterar också att olika debattörer väljer olika sätt att beräkna arealen skyddad skog.
 • Annons
 • ”Skogskampanj är falsk marknadsföring"

  Kategorier: debatt, Skydda skogen
  DEBATT Kampanjen Svenska Skogen som flera skogsbolag nu kör är inget annat än falsk marknadsföring, skriver Skydda Skogens debattörer Magnus Fredriksson och Viktor Säfve i flera lokaltidningar.
 • Naturvårdsbränning kan gynna skadeinsekt

  I många delar av världen genomförs naturvårdsåtgärder för att öka den biologiska mångfalden. Det vanligaste är naturvårdsbränningar. Men detta kan öka risken för utbrott av skogsskadeinsekter, visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet.
 • Annons
 • Bye bye biodrivmedel från skogen!

  DEBATT Biodrivmedel från ved är fel väg att gå för skogsnäringen. Det kommer inte att bli lönsamt för skogsindustrin eller tillföra något värde för skogsägaren. Däremot innehåller vedens komponenter och dess kemi höga värden för produktion av andra produkter, skriver professor Sten B Nilsson.
 • Får du köplust på skogsmässor?

  Påverkas du av produktutbudet på skogsmässor? Är de bra tillfällen att orientera sig i utbudet av allt från skördare och drönare till stövlar och relaskop? Eller blir du tvärtom överväldigad av alla val och tappar lusten? Svara på Månadens fråga!
 • Annons