Han får naturskyddspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Leif Öster har fått Naturskyddsföreningen i Dalarnas årliga miljöpris. Han får priset för sitt arbete med ekoturism och hyggesfritt skogsbruk på de egna markerna.

I helgen belönades Leif Öster med Naturskyddsföreningen Dalarnas årliga miljöpris, en så kallad lyckospark. Det skriver Ekoturismföreningen i sitt nyhetsbrev.

Annons
Annons

Mattias Ahlstedt, ordförande för Naturskyddsföreningen Dalarna, motiverade valet av pristagare.

- Vi vill uppmuntra ett mångbruk av skogen, och då är mer natur- och ekoturism något som vi särskilt gillar. När en turismföretagare och tillika skogsägare dessutom väljer att testa och utveckla ett hyggesfritt skogsbruk på de egna markerna tycker vi att det ska belönas.

- Efter vårt val har vi dessutom förstått att Leif Öster är en engagerad föreläsare och debattör för nya alternativa skogsbruksmetoder. En entusiast som syns och hörs på konferenser, med inlägg i stora dagstidningar och med personliga krönikor. Det gjorde ju inte vårt val sämre, sa Mattias Ahlstedt

- Naturskyddsföreningen pratar om biologisk mångfald. Jag pratar om skogsägarens ekonomi, men vi kommer till samma slutsats. Den gamla skogen är värdefull där den står. Turismen är också en viktig exportvara och turister tycker inte om hyggen, kommenterade Leif Öster.

Publicerad:
 • Skogsägarförening ordnar kollo

  Kategorier: skogskollo, Södra
  Under sommaren kommer Södra att arrangera nio olika skogskollon. De vänder sig till mellanstadiebarn som får lära sig mer om skogen och vad skogen kan ge både människa och samhälle.
 • Annons
 • Blivande lärare fick skogsinspiration

  Kategorier: Skogen i Skolan
  Den 9-10 maj deltog 200 förskollärarstudenter i Skogen i Skolans (region Östra Götaland) inspirationsdag i bokskogen i Torup utanför Malmö.
 • Jägmästaren som får högre puls av kossor

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  INSPIRATÖR. Plan A var mjölk­bonde, men plan B förde Martina Dalbrink till skogen i stället och så småningom jobbet som chef för Säker skog.
 • Annons
 • Avtal klart för statliga skogsarbetare

  GS och Skogsstyrelsen har tecknat kollektivavtal för statligt anställda skogsarbetare. De två avtalen, VASA-Skog och VISST-avtalet, gäller från 1 januari 2017.
 • FSC sätter spår i Finland

  Kategorier: FSC, skogsbruk i Finland
  Under de senaste fem åren har andelen FSC-certifierad skog i Finland mer än tredubblats. -Vår rapport visar att FSC verkligen kan bidra till att bevara skogens biologiska mångfald och fungera som ett komplement till lagstiftning i Finland, säger Henrik von Stedingk hos Svenska FSC.
 • Annons