Finsk flirt med svensk skog

25 januari 2016 Mellan stor och medelstor. En ny finsk skördare vill hitta sin egen nisch på den tuffa marknaden i Sverige.

Finsk flirt med svensk skog

Profi 54 är något så ovanligt som en ny produkt på den pressade svenska marknaden för skogsmaskiner, en marknad där köparna dessutom är mycket märkestrogna. Den finska uppstickaren har dock en plats att fylla, om man får tro Anders Wälivaara som är svensk ­representant för tillverkaren Profipro med placering i Kalix. Han beskriver Profi 54 som en 12,5-tonsmaskin som storleksmässigt hamnar mellan en stor och en medelstor skördare.

– Den fyller ett glapp i det segmentet. Maskinen är lämplig för gallring, men AGCO Power-motorn innebär att den har muskler som ger en kapacitet motsvarande en större skördare, säger Anders Wälivaara.
Motorn är närmare bestämt en AGCO Power 49 AFW Tier 4 på 140 kilowatt / 830 Newtonmeter. Med styr- och distans­systemet PMC som bland annat ger möjlighet till fjärruppkoppling omfattas även Profi 54 av den snabbt växande it-trenden inom skogsmaskinssektorn.
Maskinen är standard­utrustad med en 11,2-meters Logmer Ultra-kran som ger en nyttovikt för skördaraggregatet på cirka tusen kilo.
Henrik Fridlund, försäljnings­chef hos Profipro, räknar med att man kommer att sälja ett tiotal maskiner per år i Sverige.

– En mindre komplicerad konstruktion som samtidigt ger en mer robust uppbyggnad gör att vi kan pressa priserna på våra produkter. Beroende på ut­rustning landar priset för en ny Profi 54 utrustad med runtomsvängande hytt på cirka 3,3 miljoner kronor, säger Henrik Fridlund.
Han vill också framhålla ­skördarens bränsleekonomi per producerad volym.
Profi 54 är utvecklad ur den tidigare skogsmaskinen Nokka från företaget med samma namn. Försäljningen för den var dock försumbar i Sverige, med undantag för landets södra delar, men nu tar Profipro nya tag. Med hjälp av en ny fabrik med fördubblad produktions­kapacitet tänker man slå sig in på hela svenska marknaden.

Under hösten har företaget dess­utom testkört maskiner i ­Ryssland tillsammans med andra ­finländska tillverkare. Enligt Henrik Fridlund är det ännu för tidigt att utvärdera satsningarna, men han tror att Ryssland kan bli en framtida marknad för fler skogsmaskinstillverkare än de finländska.

SKOGEN 12/2015

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb